ASSALAMUALAIKUM W.B.T. DAN SALAM SEJAHTERA -- ASSALAMUALAIKUM W.B.T. DAN SALAM SEJAHTERA -- ASSALAMUALAIKUM W.B.T. DAN SALAM SEJAHTERA -- ASSALAMUALAIKUM W.B.T. DAN SALAM SEJAHTERA -- ASSALAMUALAIKUM W.B.T. DAN SALAM SEJAHTERA -- ASSALAMUALAIKUM W.B.T. DAN SALAM SEJAHTERA -- ASSALAMUALAIKUM W.B.T. DAN SALAM SEJAHTERA -- ASSALAMUALAIKUM W.B.T. DAN SALAM SEJAHTERA -- ASSALAMUALAIKUM W.B.T. DAN SALAM SEJAHTERA -- ASSALAMUALAIKUM W.B.T. DAN SALAM SEJAHTERA -- ASSALAMUALAIKUM W.B.T. DAN SALAM SEJAHTERA -- ASSALAMUALAIKUM W.B.T. DAN SALAM SEJAHTERA -- ASSALAMUALAIKUM W.B.T. DAN SALAM SEJAHTERA -- ASSALAMUALAIKUM W.B.T. DAN SALAM SEJAHTERA

Madu Lebah Dan Khasiatnya

Aug 3, 2010

Madu lebah ni banyak khasiatnya. Khasiat madu lebah boleh dinikmati oleh semua peringkat umur. Terlalu banyak khasiat madu lebah kpd si pemakan kalau nk diceritakn semua. Sarang lebah yg sudah dibersihkan juga boleh dimakan dan mmpunyai rasa yg lazat bagi yg menggemarkannya.
Antara khasiat madu lebah yg paling utama :-
1) Mengembalikan kekuatan tubuh (cth: menambah darah dlm badan)
2) Menguatkan minda
3) Menambahkan kejelitaan (cth: kulit menjadi lebih halus dan licin)
4) Menstabilkan tahap gula dlm darah (madu boleh gantikan gula dlm semua masakn)
5) Menjadi antibiotik yg sgt brkesan dlm badan
6) Madu juga dikatakan mampu menyembuh pelbagai jenis penyakit.
 

Sabda Nabi s.a.w., "Demi Allah yang aku dlm genggaman Nya, minumlah madu. Malaikat akan memohon rahmat pada penghuni rumah yg ada madu di dalamnya. Jika seseorang itu makan madu, seribu ubat masuk ke perutnya dan sejuta penyakit keluar darinya."
  
Rasulullah sndiri mengamalkn minum madu dgn meminum segelas air yg dicampurkan dgn madu stiap pagi ketika perut masih kosong. Madu dianggap ibu segala makanan, minuman dan ubatan. Madu yg paling brkualiti ialah madu yg dikeluarkan dlm musim bunga (spring), seterusnya dlm musim panas (summer) dan yg kurang berkualiti adalah madu yang dihasilkan dlm musim sejuk (winter).

5 comments:

LyNn HaMzAh August 03, 2010  

madu lebah memang sungguh berkhasiat...ayah mertua lynn selalu bekalkan madu lebah original untuk kitorang sekeluarga makan...

Ayen Giggs August 03, 2010  

Masalahnya skrg yg jual kat kedai nun byk yg x original....Kite yg xtau ni beli jugaklaa,huhu...

Mama Qistina August 03, 2010  

mama qis kalau makan madu ngan roti emmm dapnyaaaa...

mira the monster August 04, 2010  

wow..memamg berkhasiat sgt ye madu nih..nak makan hari2 laa..hehe :DD

sue August 04, 2010  

helo helo... sajer nak menyampuk.. madu mmg elok untuk batuk2.. sue batuk sebulan lebih haritu and i always take honey ngan lemon.

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails
============Maher Zain - Number One For Me=======

  © Nota Seorang Blogger is brought to you by Notami 2010

Back to TOP